Ramadhan...

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, August 29, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Sudah bersediakah kita untuk menemui Ramadhan yang akan menjelang tidak lama lagi? KedatanganRamadhan menjanjikan ketaqwaan. Seperti firman Allah SWT yang membawa maksud:

Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa. (al Baqarah; 183)

Natijah puasa ialah taqwa. Saban tahun kita berpuasa, berapa darjatkah yang telah kita capai. Ayuh, mari kita bermuhasabah. Allah masih lagi memberi peluang untuk kita menemui Ramadhan, harapnya Ramadhan kali ini menghasilkan darjat taqwa buat kita. Ameen.

Ahlan ya Ramadhan, Ramadhan Kareem.


WaAllhua'lam.

[+/-] Selengkapnya...

Kuliah Online

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, August 23, 2008 | , , , | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, berkat usaha sahabat-sahabat seakidah di bumi an Biya', telah lahir portal kuliah secara on line. Memberikan medan alternatif buat kita untuk berusaha mencari ilmu. Moga, dengan berkat usaha ini, dapat mengembalikan keizzahan para ulama yang dulunya sinar menerangi perjalanan ummah.

سَنُرِيهِمْ آيَاتِنَا فِي الآفَاقِ وَفِي أَنْفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ أَوَلَمْ يَكْفِ بِرَبِّكَ أَنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ

Maksudnya: Kami akan perlihatkan kepada mereka tanda-tanda kekuasaan Kami di merata-rata tempat (dalam alam yang terbentang luas ini) dan pada diri mereka sendiri, sehingga ternyata jelas kepada mereka bahawa Al-Quran adalah benar. Belum kah ternyata kepada mereka kebenaran itu dan belum kah cukup (bagi mereka) bahawa Tuhan mu mengetahui dan menyaksikan tiap-tiap sesuatu? (Al-Fussillat ayat 53)

Era globalisasi dengan temanya dunia tanpa sempadan menjadikan segala maklumat begitu pantas disampaikan. Kecanggihan dan kehebatan teknologi tanpa sempadan ini mestilah dilihat sebagai peluang serta wasilah dakwah dalam meransang mewujudkan sebuah masyarakat yang berilmu dan berakhlak yang tentunya akan dimanfaatkan oleh mereka yang tercari-cari serta amat dahagakan ilmu pengetahuan khususnya ilmu agama.

Menyedari hakikat inilah Majlis Kebajikan Keluarga Kedah Mesir (MKKK) merasa terpanggil dan cuba mengorak langkah dengan menubuhkan anak syarikatnya yang diberi nama Al-Muttaqin pada Mei 2008 dibawah naungan Pejabat Pegawai Kebajikan Anak Kedah Mesir. Kemunculan Al-Muttaqin ini diharap akan dapat mengenengahkan seberapa ramai pelapis ulama' serta cendiakawan yang berkebolehan dalam pelbagai bidang ilmu serta dapat melahirkan pelbagai penemuan baru hasil kajian-kajian ilmiah yang dilakukan oleh Mahasiswa di pelbagai bidang khususnya mahasiswa Universiti Al-Azhar.

Sesungguhnya kewujudan Al-Muttaqin ini diharap akan dapat memberi satu sumbangan yang bermakna kepada semua lapisan masyarakat dan diharapkan agar bahan-bahan yang disediakan akan dapat membantu menyelesaikan persoalan yang berkaitan. Pihak Al-Muttaqin juga mengaharap sokongan daripada semua pihak agar ianya lebih maju serta berdaya saing.

Tarikh ditubuhkan

8 Jamadil Awwal 1429 H bersamaan 14 Mei 2008 dan dirasmikan oleh YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan bin Abd Razak, Menteri Besar Kedah pada 29 Mei 2008

Objektif Penubuhan

* Melahirkan Ulama yang berkemahiran
* Menggabungkan di antara wahyu dan akal untuk menzahirkan kehebatan Islam
* Memberikan ilmu kepada seluruh manusia di dunia dengan manhaj al-Azhar

Disediakan oleh:
Lokman bin Yaakob
Setiausaha Al-MuttaqinTV

WaAllahua'lam.

[+/-] Selengkapnya...

Anwar: Kemenangan Islam?

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, August 23, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Ke manakah hala tuju kepimpinan Anwar? Adakah beliau meletakkan Islam itu adalah asas perjuangan beliau? Atau meletakkan kepentingan bangsa mendahului Islam? Apakah perbezaan antara Anwar dan pemimpin Barisan Nasional yang lain? Atau pemikiran dan matlamat perjuangan Anwar sama dengan Allahyarham Ustaz Fadzil Noor?

Aku mengharapkan, sesiapa pun yang memimpin negara, meletakkan Islam itu adalah asas perjuangan, usaha dakwah untuk menyebarkan keindahan Islam. Bukannya pemimpin yang berfahaman sosialis, meletakkan kesamarataan termasuk kesamarataan beragama.

ALLAH telah mengingatkan kita,

“ Dan tidak akan sesekali redha yahudi dan nasara kepada kamu selagi kamu tidak mengikuti apa yang mereka katakan”.

Carilah pemimpin yang menjadikan sistem ciptaan Allah sebagai sistem pemerintahan, bukan sistem yang ditaja oleh manusia.Nota kaki: Benarkah bangsa lain ikhlas terhadap Islam? Aku rindukan era kepimpinan Allahyarham Ustaz Fadzil Noor; Allahyarham dan PAS memimpin kebangkitan rakyat, bukannya dipimpin, sepertimana berlaku suasana politik sekarang. Kembalikan kepimpinan Islam.

Sila baca: Sub Teks: 'Profound'

Syukran ila Faisal Tehrani

[+/-] Selengkapnya...

Antara Islam Dan Melayu

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Sunday, August 17, 2008 | , | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Mulianya Saidina Umar RA kerana Islam, bukan kerana bangsanya. Seperti mana yang dikatakan oleh Saidina Umar yang bermaksud: Kita adalah umat yang diberikan kemuliaan oleh Allah dengan Islam. Sekiranya kita mencari kemuliaan yang lain daripada Islam nescaya kita menerima penghinaan daripada Allah.

Dari kalam itu, jelas lah bahawa Allah SWT telah memuliakan kita dengan Agama Islam, jika kita meninggalkan ajaran Islam, nescaya kita mendapat penghinaan dari Allah SWT. Isu 10% kuota dibukakan kepada bukan bumiputra di uITM, hanya kerana cadangan seorang MB yang sudah tentu tidak mempunyai kuasa mengubah dasar yang sedia ada, ramai hero 'melayu' dengan lantangnya bangun menempelak, bahkan pelajar-pelajar uITM yag semestinya 'melayu tulen' berdemontrasi agar cadangan, diulangi; hanya cadangan agar memohon maaf dan menarik balik cadangan tersebut.

Bagaimana dengan isu forum "Memeluk Islam" oleh Majlis Peguam? Ini isu Agama Islam, bukan isu bangsa. Diulangi, ini adalah isu agama. Kenapa isu Agama Islam tidak mendapat perhatian dari hero 'Melayu-Melayu' itu? Kenapa pelajar-pelajar uITM yang kesemuanya 'bangsa Melayu beragama Islam' tidak berdemontrasi mengutuk dan membantah Majlis Peguam yang menganjurkan forum tersebut?

Di mana sensitiviti umat Islam berbangsa Melayu bangsa Melayu beragama Islam terhadap Agama Islam? Betapa hinanya mereka-mereka yang tidak merasai apa-apa hal berkaitan dengan Agama Islam. Sudah hilang rasa tanggungjawab mendaulatkan Islam di bumi Malaysia. Kita lupa bahawa hidupnya kita di bumi milikNYA ini adalah untuk menjadi khalifahNya, menjaga agamaNya. Sila baca: Forum: Syed Ali persoal Zaid membisu? NGO kecam protes forum 'peluk Islam'

الإسلام يعلو ولا يعلى عليه Sesungguhnya Islam itu tinggi dan tiada apa yg lebih tinggi darinya! Isu Islam lebih dekat di hati-hati kita, bahkan lebih aula kita perjuangkan dari isu bangsa kerana isu bangsa menjadikan ada sempadan antara sesama manusia. Jika agama kita perjuangkan, ianya melangkaui sempadan geografi, sempadan bangsa.

Ayuh, ayuh para 'hero Melayu' yang bergama Islam, ayuh para pelajar uITM yang berbangsa Melayu beragama Islam, tunjukkan 'kejantanan' anda, bangkitkan satu suara senada berirama, perjuangkan Agama Islam nescaya bangsa Melayu itu dengan sendirinya akan dimuliakan oleh bangsa lain, kerana itulah janji Allah SWT.

Coretan ini bukan bermaksud aku menyokong agar dasar uITM itu dirubah, tetapi lebih ke arah melahirkan kekecewaan apabila isu agama dipandang enteng, bahkan seolah-olah orang yang beragama Islam itu sendiri tidak merasai apa yang dia anutinya.

Sila baca:

Haram buku 'kemuncak kebaculan'

Pelajar UiTM protes di Permatang Pauh

NGO Melayu, Islam serah memo pada Agong

'Dayus' jika Majlis Peguam terlepas

MB S'gor enggan mohon maaf

Dr M: Zaid 'beri muka' pada Majlis Peguam

Naib presiden GPMS beri keterangan

UiTM: MB S'gor, jangan kacau kami

Siswa UiTM mahu temui Khalid segera

Khalid digesa jangan ulang lagi...

MB S'gor mahu temui pelajar UiTM

WaAllahua'lam.

[+/-] Selengkapnya...

Imam Hasan al Banna Dan Pendidikan

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, August 15, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Sambungan; Detik-Detik Hidupku: Imam Hasan al Banna

Pendapat Saya Mengenai Pendidikan dan Ijazah.

Saya mempunyai pendapat sendiri mengenai ilmu, pengajian ilmu dan ijazah. Ini adalah kesan dari kajian saya mengenai kitab Ihya’. Saya sangat minat terhadap ilmu. Saya terlalu cenderung kepada pembacaan dan dalam usaha untuk menambah ilmu. Saya yakin pada faedah ilmu secara perseorangan dan juga kumpulan. Saya juga rasa berkewajipan menyebarkan ilmu pada manusia. Saya pernah berusaha menerbitkan sebuah majalah bulanan bernama ‘Asy Syams’. Saya berjaya menyusun dua keluaran. Dari segi ini, saya menurut dasar-dasar Syeikh Muhammad Zahran yang menerbitkan majalah bulanan ‘Al-As’ad'. Corak yang serupa digunakan untuk majalah kegemaran saya, ‘Al- Manar’. Walaubagaimanapun saya sangat terpengaruh dengan pendapat dan gaya Imam Ghazali mengenai ilmu, dan usaha menuntut ilmu (adab menuntut ilmu). Saya begitu ingin meningkatkan pengajian saya tetapi saya dalam keadaan yang serba salah. Berlaku pertarungan antara keinginan menuntut ilmu dan pendapat Imam Ghazali. Menurut Imam Ghazali, manusia hanya perlu mendapat pendidikan setakat yang perlu untuk menunaikan kewajipan agama dan mencari nafkah hidup, kemudian membuat amal-amal ibadat dan jangan membuang waktu. Hal ini membuat saya bersikap menuntut ilmu setakat yang perlu saja. Timbul dalam fikiran saya hendak memasuki Darul Ulum dan pusat-pusat pengajian yang berkaitan dengannya. Para penuntut yang mendapat diploma pendidikan tinggi berpeluang dihantar ke luar negeri. Perkara ini semua membuat fikiran saya jadi serba salah. Saya selalu menyoal diri saya, ‘Mengapa awak hendak memasuki Darul Ulum? Adakah awak inginkan pendidikan yang lebih tinggi kerana mengejar kekayaan? Mungkin awak ingat dengan cara ini awak boleh mendapat banyak wang yang dapat membantu awak memakan makanan yang lazat, memakai pakaian yang mahal dan memandu kereta kereta yang mahal dan mewah?’ Tetapi sekali lagi saya diperingatkan bahawa fikiran begini sangat teruk dan manusia yang berfikir begitu sangat teruk dan manusia yang berfikir begitu tidak akan ke mana-mana. Allah berfirman di dalam Al-Quran (3:14) maksudnya:

“Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak1 dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia; dan di sisi Allah lah tempat kembati yang baik (syurga).”

Saya menyoal diri saya ‘Adakah kerana kemegahan? Sehingga orang berkata engkau guru berijazah dan bukan guru sekolah rendah (ini haram). Menuntut kemegahan adalah penyakit dari penyakit-penyakit hati. Ia adalah keinginan nafsu yang perlu ditentang. Ini adalah satu kejahatan yang dilakukan manusia.

Sabda Rasulullah s.a.w; maksudnya;

“Celakalah hamba dinar, celakalah hamba dirham, celakalah hamba pakaian, celaka dan binasa.”

Saya menyoal diri saya, ‘Adakah awak hendak mendapatkan Khazanah ilmu kerana hendak menandingi para ulamak terkenal; atau kerana hendak bertengkar dengan orang-orang jahil; atau kerana hendak mengatasi orang lain agar hak-hak awak tertegak?’ Teringatlah saya bahawa sesiapa yang menuntut ilmu bukan kerana mencari keredhaan Allah dan dia juga tidak mengamalkan ilmu itu, maka dia akan menerima balasan api neraka. Allah akan mengenakan siksaan yang berat kepada para ulamak yang memiliki ilmu tetapi tidak beramai dengan ilmunya dan Allah tidak memberi manfaat ilmunya itu pada dirinya.

Saya juga berkata kepada diri saya sendiri, ‘Awak ingin menuntut ilmu kerana hendak menjadi berguna kepada orang lain. Allah dan para malaikat-Nya merahmati orang yang mengajar ilmu yang baik kepada orang lain. Rasulullah s.a.w. dihantar ke bumi sebagai pendakwah. Sekiranya awak hendak menuntut ilmu itu adalah ikhlas kerana Allah dan untuk faedah manusia, maka mengapa awak bertegas hendak memasuki Darul Ulum? Ilmu tersembunyi di dalam buku-buku dan di dalam hati para ulamak dan ulamak-ulamak sufi. Sijil (ijazah) ialah satu benda yang menimbulkan keburukan. Ia merupakan satu tunggangan kepada kehidupan dan kekayaan duniawi. Hasutan dunia mcrupakan racun yang membunuh rohani seseorang. la memusnahkan amalan amalan baik dan merosakkan hati kita. Oleh itu, jika awak hendak mendapatkan ilmu, maka kajilah buku-buku dan janganlah mengejar diploma serta sijil dari pusat pengajian.’

Fahaman ini telah menguasai saya. Lantaran itu, saya tidak belajar bersamasama Ali Naufal, seorang guru. Tetapi guru saya, Syeikh Farhat Salim sangat menyayangi saya dan bersimpati dengan saya dalam berbagai keadaan dan saya pula sangat menyeganinya. Katanya, ‘Awak sudah hampir dengan diploma. Ilmu bukanlah sesuatu yang mencederakan. Persediaan peperiksaan Darul Ulum ialah satu ujian untuk merintis jalan kepada peperiksaan yang lebih tinggi. Jika awak lepaskan peluang ini, ia tidak akan kembali lagi di masa hadapan. Sertailah dan bertenang. Saya yakin awak akan berjaya. Lagi pun saya ada kaitan rapat dengan kemasukan serta pengajian awak. Awak bebas membuat keputusan menolak atau masuk.’ Syeikh Farhat Salim telah menggalakkan saya memasuki Darul Ulum. Ujian kemasukan dijangka diadakan sebaik saja selesai peperiksaan Diploma.

WaAllahua'lam.

[+/-] Selengkapnya...

Credit Card Holders, It Pays To Pay Up In Full

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, August 15, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

With effect frum July, credit cardholders who don't pay up in full and on time may end up paying more.
WaAllahua'lam.

[+/-] Selengkapnya...

Jemari Ini Masih Berlari...

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Tuesday, August 05, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, kepujian dipanjatkan setinggi-tingginya kehadrat Ilahi, dengan izin Nya, jari jemari ini masih lagi mampu untuk berlari di atas keyboard, melakarkan sedikit sebanyak lakaran kehidupan yang entah bilanya akan berakhir, di sawangan maya yang entah berapa lamanya tidak terusik.

Bukan kerana sudah dilanda kejemuan yang semestinya menjadi virus buat seorang pejuang, tetapi kehendak masa yang membuatkan diri ini tidak keruan mengatur langkah membahagikan masa. Mungkin inilah perkara penting, yang tidak diendahkan oleh kita sebagai manusia khalifahNya di atas mukabomi bumi yang telah Allah peringatkan kepada kita dengan firmanNya yang bermaksud:

[1] Demi Masa!

[2] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian;

[3] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Surah yang selalu kita baca apabila mengakhiri sesuatu majlis, agar selalu memperingati bahawa masa itu amat berharga.

Kehidupan adalah perniagaan, perniagaan adalah perjuangan... Aghhh Macam merapu ja bunyinya Hehe

Selamat berjuang, walaupun siapa anda!

[+/-] Selengkapnya...