Roda Kehidupan

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Sunday, December 21, 2008 | , , | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Sementara menunggu untuk pemeriksaan kesihatan di sebuah klinik di Pekan Jitra lama, sempat saya membaca akhbar Siasah yang disediakan. Saya tidak ingat bilakah keluarannya. Saya menyelak membaca berita yang dipaparkan dan terhenti di satu laman yang ditulis oleh lanh14. Isi kandungannya amat menyentuh hati saya dan di sini saya paparkan kembali apa yang telah ditulis oleh beliau.

Tajuknya, saya tak ingat, barangkali kata-kata hikmah seorang ulama yang bernama Tuan Guru Haji Ghaus Mamat. Catatan tersebut yang sempat saya catatkan ialah:

Manusia sentiasa berada dalam roda kehidupan. Ada kala di atas, ada kala di bawah. Mereka tidak dapat lari mendapat nikmat, mendapat kecelakaan, melakukan kebajikan dan membuat kejahatan. Tingkah laku orang beriman sangat menghairankan kerana jika mendapat nikmat dia bersyukur. Jika ditimpa kecelakaan dia bersabar, jika melakukan kebajikan dia bersyukur dan apabila tersilap dia menyesal. Ringkasnya, dia sentiasa tenang menjalani pancaroba kehidupan.


Kata-kata ini amat mendalam bagi saya dan saya rasakan wajar untuk diabadikan dalam blog ini untuk tatapan bersama.

Itulah kehidupan; sewajarnya, seorang mukmin tidak wujud istilah stress atau tension dalam diari kehidupan. Kita adalah hamba padaNya, selayaknya seorang tuan memperlakukan apa jua terhadap seorang hamba.

Apa jua yang berputar dalam kehidupan kita, tentunya wujud hikmah yang perlu dicungkil. Kerana, semuanya datang dari Nya yang Maha Bijaksana.

Marilah kita mengejar status sebagai 'hambaNya'; gelaran yang tidak perlu berlumba-lumba untuk mengejarnya. Terbuka kepada semua, jika kita mengejar status, gelaran atau pangkat duniawi belum tentu ia milik kita bahkan ianya bersifat sementara dan semestinya perlukan saingan yang boleh menyebabkan kerosakan hati.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Malam Pertama!

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, December 20, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Ini adalah kisah malam pertama. Kisah yang perlu dibaca oleh semua orang. Ini kerana, semua orang perlu bersedia untuk melalui malam pertama.

Pernahkah engkau melihat kuburan?
Pernahkah engkau melihat gelapnya kuburan?
Pernahkah engkau melihat sempit dan dalamnya liang lahat?
Pernahkah engkau membayangkan kengerian dan kedahsyatan alam kubur?
Sedarkah engkau bahawa kuburan itu dipersiapkan untukmu dan untuk orang-orang selain darimu?

Bukankah telah silih berganti engkau melihat teman-teman, orang-orang tercinta dan keluarga terdekatmu diusung dari dunia fana ini ke kuburan?

Wahai anak Adam, apa yang telah engkau persiapkan saat malam pertamamu nanti di alam kubur? Tidakkah engkau tahu, bahawa ia adalah malam yang sangat mengerikan. Malam yang kerananya para ulama’ serta orang-orang yang soleh menangis dan orang-orang bijak mengeluh. Apa tidaknya, kala itu kita sedang berada di dua persimpangan dan di dunia yang amat berbeza.

“Suatu hari pasti engkau akan tinggalkan tempat tidurmu (di dunia), dan ketenangan pun menghilang darimu. Bila engkau berada di kuburmu pada malam pertama, demi Allah, fikirkanlah untung nasibmu dan apa yang akan terjadi padamu di sana?”

Hari ini kita berada di dunia yang penuh keriangan dengan anak-anak, keluarga dan sahabat handai, dunia yang diterangi dengan lampu-lampu yang pelbagai warna dan sinaran, dunia yang dihidangkan dengan pelbagai makanan yang lazat-lazat serta minuman yang pelbagai, tetapi pada keesokannya kita berada di malam pertama di dalam dunia yang kelam gelap-gelita, lilin-lilin yang menerangi dunia adalah amalan-amalan yang kita lakukan, dunia sempit yang dikelilingi tanah dan bantalnya juga tanah.

Pada saat kita mula membuka mata di malam pertama kita di alam kubur, segala-galanya amat menyedihkan, tempik raung memenuhi ruang yang sempit tapi apakan daya semuanya telah berakhir. Itukah yang kita mahukan? Pastinya tidak bukan? Oleh itu beramallah dan ingatlah sentiasa betapa kita semua akan menempuhi MALAM PERTAMA DI ALAM KUBUR!

Di dalam usahanya mempersiapkan diri menghadapi malam pertama tersebut, adalah diceritakan bahawa Rabi’ bin Khutsaim menggali liang kubur di rumahnya. Bila ia mendapati hatinya keras, maka ia masuk ke liang kubur tersebut. Ia menganggap dirinya telah mati, lalu menyesal dan ingin kembali ke dunia, seraya membaca ayat:

Ya Rabbku, kembalikanlah aku semula (ke dunia), agar aku dapat berbuat amal soleh terhadap apa yang telah kutinggalkan (dahulu).” (Surah Al-Mu’minun, ayat 99-100)

Kemudian ia menjawab sendiri; “Kini engkau telah dikembalikan ke dunia wahai Rabi’..” Dan disebabkan hal tersebut, Rabi’ bin Khutsaim didapati pada hari-hari sesudahnya sentiasa dalam keadaan beribadah dan bertaqwa kepada Allah!

Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis atas kematian dan sakaratul maut yang bakal menjemputmu? Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis atas kuburan dan kengerian yang ada di dalamnya? Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis kerana takut akan hausnya di hari penyesalan? Wahai saudaraku, tidakkah engkau menangis kerana takut kepada api Neraka di Hari Kiamat nanti?

Sesungguhnya kematian pasti menghancurkan kenikmatan para penikmatnya. Oleh itu, carilah (kenikmatan) hidup yang tidak ada kematian di dalamnya. “Ya Allah, tolonglah kami ketika sakaratul maut!”

Justeru, bersamalah kita fikirkan MALAM PERTAMA ini dengan mata hati.. Semoga cahaya kesedaran bersarang di hati kita dan nur keinsafan tertanjap sekaligus melimpahi jiwa-jiwa kita. Semoga kita semua terlepas dari ‘azab kubur dan beroleh nikmat SyurgaNya di Akhirat kelak. Amiin Ya Rabbal ‘Alamin.

“Hai jiwa yang tenang (nafsu mutmainnah) kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridhoiNya, maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaku dan masuklah ke dalam Surgaku.”

Sumber: email

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

SMS

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Tuesday, December 16, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Saya terima satu pesanan ringkas (SMS) dari satu nombor yang tidak direkodkan dalam telefon bimbit saya. Pesanan tersebut berbunyi:

Jemput ke Ijtima' lepasan al Azhar, Mesir (ILHAM) anjuran PMRAM pada hari Khamis 18 Disember jam 10-12 tengah hari di SRIDU, Tandop. Taujihat oleh Dr. Aziz Hanafi. Sebarkan.


WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Salam 'Aidul Adha 1429

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Monday, December 08, 2008 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم


[34] Dan bagi tiap-tiap umat, Kami syariatkan ibadat menyembelih korban (atau lain-lainnya) supaya mereka menyebut nama Allah sebagai bersyukur akan pengurniaanNya kepada mereka; binatang-binatang ternak yang disembelih itu. Kerana Tuhan kamu semua ialah Tuhan Yang Maha Esa, maka hendaklah kamu tunduk taat kepadaNya dan sampaikanlah berita gembira (wahai Muhammad) kepada orang-orang yang tunduk taat;

[35] Iaitu orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gerun gementarlah hati mereka dan orang-orang yang sabar (cekal hati) terhadap kesusahan yang menimpa mereka dan orang-orang yang mendirikan sembahyang, serta orang-orang yang mendermakan sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepadanya.

[36] Dan Kami jadikan unta (yang dihadiahkan kepada fakir miskin Mekah itu) sebahagian dari syiar agama Allah untuk kamu; pada menyembelih unta yang tersebut ada kebaikan bagi kamu; oleh itu sebutlah nama Allah (semasa menyembelihnya) ketika ia berdiri di atas tiga kakinya maka apabila ia tumbang (serta putus nyawanya), makanlah sebahagian daripadanya dan berilah (bahagian yang lain) kepada orang-orang yang tidak meminta dan yang meminta. Demikianlah Kami mudahkan ia untuk kamu (menguasainya dan menyembelihnya) supaya kamu bersyukur.

[37] Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepadaNya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan takwa dari kamu. Demikianlah Dia memudahkan binatang-binatang itu bagi kamu supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat nikmat petunjukNya. Dan sampaikanlah berita gembira (dengan balasan yang sebaik-baiknya) kepada orang-orang yang berusaha supaya baik amalnya.

[38] Sesungguhnya Allah membela orang-orang yang beriman; sesungguhnya Allah tidak suka kepada tiap-tiap seorang yang khianat, lagi tidak bersyukur.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...