Sultan Abdul Hamid II

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Tuesday, March 24, 2009 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيمTelah berkata Sultan Abdul Hamid II (Memerintah 1876-1909),


Sesungguhnya Palestin bukanlah bumiku
Tetapi ia adalah bumi seluruh Umat Islam
Mereka siramnya dengan darah-darah mereka
Di setiap jengkal bumi Palestin terdapat Syahid
Dan aku tidak berhak untuk melepaskan
Walaupun sejengkal darinya.


Ya, mengembalikan kegemilangan ummah di bawah pemerintahan khilafah Islamiyyah adalah tanggungjawab bersama. Ayuh! Tunaikan tanggungjawab walau apa jua status jawatan anda, setiap sumbangan yang diniatkan kerana Islam adalah amat bernilai di sisiNya.

Ya, adakah kita peduli akan tanggungjawab kita yang amat besar ini?

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Laut Mati

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, March 20, 2009 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Iktibar buat mereka yang membelakangi fitrah sendiri dan menentang Ilahi.


Laut mati terletak di sempadan Jordan dan Israel, berukuran 65km panjang dan 18km lebar, berada 386 meter di bawah paras laut. Tempat yang paling dalam berukuran 1300 kaki dalam. Airnya terlalu masin (iaitu 30% kandungan garamnya, sedangkan air laut biasa cuma 4%) hinggakan tidak ada sebarang kehidupan atau tumbuhan di dalamnya. Laut Mati asalnya adalah tapak bagi dua penempatan (Kampung Amurah dan Sidney) kaum Nabi Luth AS yang mengamalkan perbuatan keji; homoseks.

Maka apabila datang (masa perlaksanaan) perintah Kami, Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus segala yang ada di muka buminya) dan kami menghujaninya dengan batu-batu dari tanah yang dibakar, menimpanya bertalu-talu.


Hud: 82

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Gabungan Iman Dan Kepakaran

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Monday, March 16, 2009 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Islam adalah ajaran yang menyuluh seluruh kehidupan manusia dari soal sekecil-kecilnya hingga sebesar-besarnya. Oleh itu, usaha membangunkan Islam bukan hanya tanggungjawab ulama, tok-tok guru dan pendakwah. Ia melibatkan sama golongan teknokrat yang pakar dalam pelbagai bidang.

Golongan rohani, termasuk pendakwah, mesti aktif memimpin dan mendidik manusia agar mengenal dan menyembah Allah, seterusnya berbakti kepada manusia. Pelbagai kaedah dan pendekatan perlu digunakan untuk itu. Tanpa didikan iman, manusia akan menggunakan kepakaran untuk membuat onar, kefasiqan dan kemungkaran. Semakin maju kepakaran mereka dan semakin canggih teknologi yang mereka hasilkan, semakin rosaklah kehidupan.

Manusia terutama golongan teknokrat yang sudah terdidik pula mesti diprogramkan agar dapat menggunakan kepakaran yang dimiliki untuk berbuat sebanyak-banyaknya bakti kepada masyarakat sesuai dengan tuntutan dan ajaran Islam.

Islam secara global tidak dapat ditegakkan jika hanya golongan rohani sahaja yang berperanan. Kerana ajaran Islam menyentuh ekonomi, perhubungan, penyampaian maklumat, hiburan, pertanian, penternakan dan lain-lain aspek hidup. Kesemua ini memerlukan sumbangan kepakaran golongan teknokrat. Jika pendakwah dan pejuang Islam hanya terdiri dari golongan rohani yang tiada kepakaran dalam mana-mana bidang, mereka tidak akan mampu berdikari dalam banyak sudut. Apatah lagi untuk jadi tempat sandaran dan model di tengah kehidupan.

Sekalipun insaniah mereka bik, tetapi jika kehidupan mereka tidak canggih dan gagal menguasai bidang teknikal dan teknologi, mereka akan terpinggir dan tersisih dari arus perdana masyarakat berteknologi. Masyarakat kurang hormat dan kurang yakin pada mereka. Lebih-lebih lagi jika pendakwah dan pejuang Islam hanya menekan soal halal-haram dan ibadah-ibadah khusus tanpa menghiraukan aspek-aspek lain dari kehidupan.

Dalam kepesatan perkembangan teknologi maklumat sekarang, pandakwah dan pejuang Islam mesti menyediakan sebanyak mungkin alternatif kepada gaya dan sistem hidup yang sesuai dengan Islam. Sekiranga mereka menghukum sesuatu itu haram, mereka mesti sediakan alternatif yang halal. Bentangkan jalan yang baru andainya jalan lama telah kita sekta. Justeru di dalam Islam, perkara yang halal lebih banyak dari perkara yang haram.

Dengan bergabungnya golongan rohani dan teknokrat, maka bergabung sekali iman dan taqwa serta kepakaran. Inilah bentuk kebangkitan Islam yang memang dikehendaki oleh manusia di zaman moden ini.

Dunia Baru.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Kita Punyai Kiblat Yang Sama

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Sunday, March 15, 2009 | , | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Allah SWT berfirman di dalam surah Aali-Imran ayat 103 yang bermaksud:

Dan berpeganglah kamu semua kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai dan ingatlah nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu bermusuh-musuhan maka Allah menjinakkan hati-hati kamu, lalu kamu menjadi bersaudara kerana nikmat Allah.


Dalam surah yang lain, Allah juga berfirman dalam surah Al-Anfal ayat 63 yang bermaksud:

Jikalau kamu membelanjakan semua harta kekayaan yang ada di atas muka bumi ini, nescaya kamu tidak mampu menyatukan hati-hati mereka. Tetapi Allah yang menyatukan hati-hati mereka, sesungguhnya dia maha perkasa lagi bijaksana.
Alhamdulillah, bak kata pepatah Melayu dahulu kala, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Telah sedia kita maklum, sesungguhnya setiap mukmin itu bersaudara. Dalam erti kata setiap muslim yang mengucap dua kalimah syahadah berkiblatkan yang satu, punyai Rasul yang bernama Muhammad Rasulullah SAW, dan punyai musuh yang sama iaitu iblis Laknatullah.

Allah berfirman dalam surah Yaasin ayat 30 maksunya:

Bukankah Aku telah memerintahkan kepadamu wahai anak cucu Adam agar kamu tidak menyembah syaitan? Sungguh, syaitan itu musuh yang nyta bagi kamu.


Adalah menjadi permainan iblis dengan menghasut para pengikut Nabi Akhir Zaman melaga-lagakan sesama mukmin, agar kelihatan nyata bermusuhan sesama sendiri, melupakan firman Allah yang telah menyatakan secara nyata bahawa musuh sebenar seorang mukmin itu ialah iblis.

Imam Al-Ghazali Hujatul Islam pernah menyarankan dengan kata-kata beliau:

Rosaknya rakyat kerana rosak negara, rosaknya negara kerana rosaknya pihak yang berkuasa, rosak yang berkuasa adalah kerana rosak para pemimpin, rosaknya pemimpin adalah kerana rosaknya ulama.


Oleh yang sedemikian, saya menyetujui dan menyokong sepenuhnya agar peranan ulama sebagai pewaris an biya' kembali memimpin berperanan semula menyepadukan ummah agar terlaksana Baldatun Toyyibaton Wa Rabbun Ghaffur.

Para ulama sekarang ini hendaklah aktif menegur dan menasihati umara agar kembali ke landasan Islam sepenuhnya, agar masyarakat tanpa mengira agama merasai nikmat di bawah payungan Islam.

Hendaklah kita sama akui bahawa situasi sekarang ini, masyarakat kafir di negara kita sedang mengintai kelemahan ummat Islam dan akan mengambil peluang untuk mengucar kacirkan masyarakat Islam.

Dalam surah Aali Imran ayat 104 yang bermaksud:

Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam) dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji) dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.


WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Syeikh Muhammad Khalil Khotib An-Naidi As-Syazali

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, March 14, 2009 | | 1 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Syeikh Muhammad Khalil Khotib An-Naidi As-Syazali (1909-1986)

Pengasas Tariqah Al-Khotibiyah As-Sayzliyah al-Khalwatiyah di Tanta Mesir.

As-Syeikh Muhammad Khalil Al-Khotib adalah salah seorang ulamak besar al-Azhar bermazhab Hanafi yang mendapat pengiktirafan sebagai: Penyair Rasulullah di abad ke 19 ini. Beliau merupakan Khalifah tariqah daripada 2 madrasah sufi di zamannya iaitu 'Madrasah Tariqah Khalwatiyah dan Madrasah Tariqah As-Syazliyah.

Pengenalan:
Beliau adalah As-Syeikh Muhammad bin Khalil bin Muhammad bin Syaid bin Isma'il bin Ahmad Al-Khatib yang bersambung dengan Saidina Hussin.

Kelahiran
:
Beliau dilahirkan di sebuah desa padang pasir yang bernama 'Nida' sebuah perkampungan di mukim/markaz 'Akhmin' jajahan Suhaaj di selatan Mesir pada 9hb Mac 1909M ( 1330H).

Pendidikan:
Dari kecil beliau sudah menghafaz al-Quran sekitar umur 7 tahun dan terus melanjutkan pelajaran di Madrasah Asyut sehingga mendapat Sijil Menengah Rendah pada tahun 1923, seterusnya memperolehi Sijil Menengah Thanawi Al-Azhar pada tahun 1928 dan Ijazah Sarjana Muda pada tahun 1933 serta Ijazah Kedoktoran di dalam bidang Bahasa Arab pada tahun 1936.

Penulisan:
Beliau banyak meninggalkan banyak tulisan yang seusia dengannya,dianggarkan bahawa beliau telah menulis sebanyak 77 buah kitab termasuklah tafsir, feqah, hadis, nahu, saraf, tasawuf dan sebagianya sebagai contohnya:

1. Tafsir iaitu tafsir juzuk 'Amma
2. Feqah
3. Aqidah iaitu: ' Aqidah Khotib.
4. Hadis iaitu: Syarah Sohih Bukhari 5 jilid.
5. Bahasa Arab iaitu: Alfiyah al-Khotib 1000 matan Al-Khotib.
6. Syair seperti Syair sufi, pujian nabi, pujian kepada Abi Talib dan sebagianya.
7. Hikam iaitu himpunan mutiara kata Syaikh Khotib.
8. Fatwa iaitu himpunan fatwa Syaikh Khotib.
9. Himpunan kisah teladan dan kisah benar berdasar hadis Nabi.
10. Risalah jihad.
11. Rahsia zikir.
12. Risalah wasilah
13. Himpunan Khutbah Nabi dan kitab inilah yang telah mengangkat Syeikh Khotib di kalangan para ulama yang memakan masa selama 15 tahun cetakan Darul Fadhilah Cairo dan banyak lagi apa yang menakjubkan tentang Sheikh Khotib ni beliau mengarang lebih kurang 70 ribu bait syair.

Kewafatannya:
Beliau telah menemui Tuhannya sebelum menjelang malam Sabtu iaitu pada petang Jumaat pada 21 Februari 1986 ketika berusia 77 tahun dan di maqam di masjid Muhafazah atas arahan Presiden Anuar Sadat di Bandar Tanta. Sehingga kini Syeikh Khalil Khotib diberi gelaran sebagai "ULAMAK MASTUR SAYIR RASUL".

*Mastur ertinya lawan dari perkatan Mashyur.

Kini tugas Syaikh Khalil Khotib telah di laksanakan oleh anaknya Syeikh Mahmmd pada setiap minggu selepas solat Jumaat di masjid Muhafazoh Tanta.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Buat Isteriku Dari Suamimu

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Wednesday, March 11, 2009 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Kata pujangga
perempuan bagaikan angin
lembutnya melenakan
ributnya menggusarkan.

Adakalanya; mereka seperti ibu
menyaji kasih, menghidang sayang
adakalanya mereka seperti anak
ingin dibelai, minta dimanjakan
adakalanya mereka seperti nenek
berleter seadanya, merungut semahuannya.

Namun,
merekalah insan yang terhampir
teman kembara dalam kehidupan yang sementara ini.
bahagia dan derita kita sangat berkait dengan mereka.

( i )
Psst...
Tiba-tiba isteri merajuk
pandai-pandailah memujuk
buka telinga, tajamkan pendengaran, amati suaranya
teliti dengan hati yang terseni
rasional atau emosi?
andainya emosi, belailah emosi itu
jangan cuba dihadapkan secara rasional
kerana si dia tak akan terdaya
mengunyah hujah, berilah walau seribu sebab
lengkap dengan perangkaan statistik
atau dokumen saintifik
berserta dengan beberapa affidavit
dia tetap melulu kerana fikiran sudah berjerebu.

Dalam situasi ini
fikiran telah ditawan perasaan
sebaiknya, perhaluskan kata, perindahkan bahasa
jinakkan perasaan, hadiahkan senyuman.
Masih gagal?
cuba gunakan sentuhan
semarakkan belaian.

Masih gagal juga?
Tunggu saja rajuknya reda
emosi isteri
bagai riak-riak air dalam cawan
jangan digoncang... Buat selamba
lambat laun, gelombang akan tenang
air dicawan akan kita minum jua.

Tapi awas...
kalau ternyata, rajuknya berfakta
masamnya berdata, geramnya berilmiah
marahnya ada prima facie
ini rajuk taraf tinggi namanya
perlu ditangani berhati-hati
kalau ternyata benar, apa salahnya kita terima
mengaku lalu berjanji serta berikrar
"Sayang abang tak ulang lagi"
katakan "Sayang... abang alpa"
bisikkan "Darling... I lupa..."
hulurkan tangan, pinta kemaafan
pendekatan kasanova, tapi hati suci.

Rajuk isteri seperti mangga muda
perisanya masam
tetapi...
kalau kena cicahnya
enaknya akan terasa.
ingat, api yang panas, padam oleh salji yang dingin.

( ii )
Arghh...
tiba-tiba isteri merungut
malah kadangkala agak mengugut
minta aksesori serta perabut
minta Villa yang tersergam indah
atau mahligai di lereng bukit
sedangkan kita bukan Shah Jehan
yang mampu membina Taj Mahal buat isterinya
tetapi isteri pula, persis Nur Jehan
yang meminta petanda keagungan cintanya
Katanya "Seabadi permata... segermelapan intan"
sedangkan ditangan kita
cuma cincin tembaga.

Aduh...
peritnya mengukur cinta
dalam ukuran mayam atau menimbang setia
menerusi Bursa Saham papan utama
kasih isteri, turun naik
mengikut kadar tukaran wang asing.

Tiada guna menyesali diri
diakan dulu pilihan kita ?
semasa mekarnya
dia dihargai, dipuja-puji
dia kini sudah menjadi ibu
pada anak-anak kita
sudah takdir...
permata yang dipilih
perlu digilap semula.

Namun
putus asa jangan sekali
terimalah dia, dengan redha.
justeru isteri
pada hakikatnya
adalah bayang-bayang suami
wanita adalah tulang rusuk yang bengkok
luruskan dengan berhati-hati bertegas tapi jangan berkeras
lembut tapi jangan reput.

Katakan RM bukan segala-galanya
lalu pada saat yang kudus
setelah bersolat bersama
bisikkanlah "Duhai isteriku...
marilah kita bina perkahwinan ini
dengan cinta yang sejati
marilah kita kutip rezeki
dengan keringat tersuci
kita cari harta, tetapi itu bukan segala-galanya
padamu isteri,istanamu, di hati ini
padamu sayang
kalung cintamu, di jiwa ini."

( iii )
Puuuh...
Akan tiba masanya bila 'isteri' di hati tapi kurang di mata
usia meningkat kecantikan tergugat dulu yang kita lihat mulus kini beransur pupus
betis, tidak lagi bunting padi
pipi, bukan lagi pauh dilayang
apakah dengan itu akan berkurang cinta kita?
jika berkurang, nyatalah cinta kita
selama ini cinta di mata bertapak di body
tapi jika cinta tetap kekal malah semakin bertambah
ertinya cinta kita di hati, berpasak di budi.
itulah cinta sejati.

Namun tidak salah
di samping menyanjung budi,
kita merampingkan 'body'
kalau ada kesempatan
ajaklah dia bersenam, amalkan puasa sunat
tapi ingat niat kerana Tuhan
bukan kerana ingin kuruskan badan
tapi Tuhan Maha Penyayang
Dia pasti membantu isteri yang memburu keredhaan suami
tak salah kalau mohon kesihatan, kecantikan dan kecergasan
sama-samalah merampinkan badan
yang terlebih dikurangkan
jangan sesekali mencemuh apalagi menjauh
apa gunanya membandingkan isteri dengan perawan.

Bukan masanya lagi merenung dara
tapi kini saat menghitung dosa
lalu ajaklah isteri sama-sama menambah bakti
moga-moga cinta kita kekal ke hujung usia
di dunia ini dan di akhirat nanti
itulah yang dikatakan
hidup berdua, 'selepas' mati pun bersama.

( iv )
Uhhh....
Kekadang isteri mengamuk
dengan ombak prasangka dan taufan cemburu

Apa bukti setiamu suami?
Apakah tandanya hanya aku di hatimu?
kekadang disergahnya kita
ketika keringat masih membasah
baru menjengah pintu rumah.

Ketika itu nilailah diri
mungkin kita berdosa dengan Tuhan
atau bersalah dengan insan
mungkin banyak kezaliman dan penganiayaan
yang telah kita lakukan

Lalu datang teguran, amaran dan peringatan
secara 'indirect' dari Tuhan
hadapkanlah diri ke cermin hati
kaji diri satu persatu
kalau liar, berhentilah
kalau berdosa, bertaubatlah

Sebaliknya jika ternyata isteri yang melulu
nasihatkanlah baik-baik
bukan senang nak senang
ingatlah mustika kata dalam kitab-kitab tua
suami yang bersabar dengan isteri yang jahat
akan mendapat pahala Nabi Ayub
atau ingatlah pesan Sayidina Umar al-Khattab
ketika didatangi seorang suami yang dileteri isteri:

"Bersabarlah, kerana sesungguhnya isteri telah banyak
membantu kita. Dia yang menyelamatkan kita daripada amukan nafsu.
Dia yang membantu menjaga makan minum kita.
Dia yang mencuci kain baju kita
Dia yang membantu membersihkan rumah kita...
lalu apa salahnya kita bersabar dengan sedikit kerenahnya?"

( v )
Marilah sama-sama kita tabur secubit salji pada segenggam api.
Telah banyak kita dengar cerita keruntuhan, kisah perpisahan.
Marilah kita suburkan kembali pohon perkahwinan ini
walaupun sudah berdekad-dekad usianya.

Institusi ini adalah kubu terakhir kita.
Marilah kita pertahankan bersama si dia.
si diaku, si diamu
cinta kita jangan mati dalam arus dunia siber,
biar setia kita makin waja.
Biarlah skrin-skrin internet atau inranet memaparkan
yang indah-indah pantulan seri rumah tangga kita.

Bicara ini diakhiri dengan satu coretan
yang mungkin boleh diguriskan pada kad hari lahir isteri
atau kad ulang tahun perkahwinan
atau surat biru yang ingin kau utuskan padanya...

Atau kau pahatkan saja di halaman hatimu
pada malam nanti:

Aku hanya seorang suami
yang menerima setulus hati
seorang isteri.
Janji yang termeterai
di akad nikah kita musim yang lalu.
Salam kuhulur
buat menyapa hatimu nan luhur.
Bersamalah kita harungi
derita yang datang.
Bersatulah kita tempuhi
nikmat yang bertandang.
Denai perkahwinan
pasti dihujani air mata.
Biar kita rasa: rupanya syurga itu
sangat tinggi maharnya.

Isteri...
tidak kutagih setia, sesetia Hawa.
Atau kerinduan menggila Laila
yang sangat dalam.
Terimalah kehadiranku
di sudut tersuci di dalam hatimu...
seorang isteri.

Selamat ulang tahun ke 2 perkahwinan kita,
Moga Allah sentiasa kurniakan Mawaddah wa Rahmah hingga akhir usia kita. Ameen.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Salam Maulidur Rasul 1430H

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Monday, March 09, 2009 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam MaulidurRasul SAW 1430H.


Rasulullah SAW berjaya mendidik para sahabat sehingga gambaran keimanan hidup dalam diri mereka sehingga dikatakan sebagai al-Quran yang merayap di muka bumi. Setiap individu adalah contoh kepada Islam; dan ‘Izzah Islam dapat dilihat dalam setiap individu muslim
.

as Syahid Sayyid Qutb


WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Majlis Maulidur Rasul 1430H

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Monday, March 02, 2009 | , | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Berikut adalah Majlis Maulidur Rasul SAW bersama Habib Kazim Bin Jaafar as Saggaf; salah seorang ulama dari Hadhraul Maut, Yaman.

Mac, 2009.

5hb : Masjid Al-Bukhari, Kuala Lumpur
6hb : Masjid Nahdatul Hasanah, Sek 18, Shah Alam
7hb : Masjd Al-Falah, USJ 9
8hb : Pondok Baitul Qura, Sungai Udang, Melaka
9hb : Masjid Baitul Aman, Jalan Ampang
10-12hb : Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.
13hb : Khutbah Jumaat, Masjid UIA
14hb : Pondok Jenderam, Negeri Sembilan
15hb : Masjid Kampung Tekal, Temerloh, Pahang
16hb : Masjid Negeri Sembilan, Seremban
17hb : Melaka
18hb : di rumah Ben Alawi

Semua program selepas solat Maghrib. Semua muslimin / muslimat di jemput hadir untuk menghidupkan sambutan Maulidur Rasul SAW. Sebarkan.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...