Salam 'Aidil Akbarٍ

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Sunday, December 31, 2006 | 2 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ

Salam Aidil Adha buat rakan-rakan seakidah... Walaupun ada di antara kita yang berbeza perkara-perkara yang furu', tetapi kita punyai kiblat yang sama.

Kita tetap menyambut 'aidil akbar yang sama. Menunaikan haji di tempat yang sama.

Kawan-kawan, mari tingkatkan ketakwaan. Mari utuhkan perpaduan, dekat-dekatkan perbezaan, cari titik noktah persamaan untuk mewujudkan perpaduan jamaah akidah menentang musuh Allah.

Bukan masanya manarik perhatian masyarakat awam persoalan kayu kokka, tetapi lupakan isu akidah ummat Islam di Malaysia kini yang terancam.

Kawan-kawan... mari, marilah tingkatkan keazaman perpaduan untuk masa hadapan Islam yang akan gemilang.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Cintai Dunia, Jahil Ilmu

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, December 30, 2006 | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

عن أبي سعيد الخدري رضي الله عنه قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: من رأى منكم منكرا فليغيره بيده، فإن لم يستطع فبلسانه، فإن لم يستطع فبقلبه، وذلك أضعف الإيمان – رواه مسلم

Dari Abi Said al Khudri RA, katanya: aku dengar Rasulullah Sallallahu 'alaihi wa salam bersabda: barang siapa di antara kamu yang melihat akan kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya. Jika sekiranya ia tidak berkuasa, maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya. Jika sekiranya ia tiada juga berkuasa, maka hendaklah ia mengubahnya dengan hatinya. Dan yang sedemikian itu (iaitu mengubah dengan hatinya) adalah selemah-lemahnya iman. Diriwayatkan oleh Imam Muslim)

Cintakan dunia dan hidup dalam kejahilan. Seorang ketua, bertanggungjawab untuk memimpin orang di bawahnya. Seorang suami bertanggungjawab terhadap anak serta isterinya. Seorang guru bertanggungjawab terhadap murid-muridnya. Seorang pemimpin masyarakat bertanggungjawab terhadap komuniti qariahnya, mukimnya, negeri serta negaranya.

Umat akhir zaman lebih mencintai dunia dari Allah dan RasulNya. Menganggap agama penghalang untuk kebebasan hidup. Jahil menjalani kehidupan berlandaskan ketakwaan, untuk mencari keredaan Ilahi buat bekalan hari akhirat. Lebih suka berhibur dari menuntut ilmu membasmi kejahilan.

Jadikanlah diri kita kategori yang pertama; iaitu alim, atau yang kedua; iaitu seorang pelajar, atau yang ketiga; iaitu yang mendengar kuliah agama, atau yang keempat; iaitu orang yang suka kepada ketiga-ketiga golongan di atas, tetapi janganlah jadi orang yang ke lima, iaitu bukan seorang yang alim, bukan juga seorang penuntut ilmu, bukan juga seorang pendengar kuliah ilmu, atau bukan juga seorang yang amat kasih kepada golongan alim, penuntut dan pendengar, maka akan binasalah golongan yang kelima ini.

Seorang suami berkuasa untuk menegur isteri dan anak yang melanggar perintah Allah. Seorang guru berkuasa terhadap anak muridnya menegur kesalahan serta mendidik. Seorang pemimpin berkuasa untuk membanteras apa jua benih-benih kemungkaran yang berlaku di bawah qariahnya, mukimnya, negeri serta negaranya.

Tapi, sayangnya di akhir zaman ini seorang suami tidak mampu menunjukkan keizzahan seorang suami menegur isteri dan anaknya. Seorang guru tidak lagi dihormati sebagai pendidik yang mendidik anak bangsa. Seorang pemimpin tidak menggunakan kuasa serta amanahnya untuk bertindak di atas kemungkaran yang berlaku, pusat-pusat berlakunya kemungkaran dibiarkan, malah lebih parah lagi bersengkonkol saham untuk membina serta membiakkannya lagi.

Oleh yang sedemikian itu, perkara mungkar adalah disepakati oleh semua ulama untuk membanterasnya. Dalam situasi sekarang, wajar kah kita membiarkannya, tetapi dalam masa yang sama lebih mengutamakan soal-soal yang diperselisihkan oleh ulama. Wajar kah golongan yang berdoa perlahan mempertikaikan serta menghujum golongan yang berdoa secara kuat, walhal kedua-dua amalan tersebut diterima. Wajar kah golongan yang pertikai kan amalan doa qunut di dalam solat subuh sebagaimana dijelaskan di dalam mazhab asSyafie, menghujum dan menempelak sahabat seakidah hanya kerana perkara furuk yang diperselisihkan, tetapi tidak mahu bersatu untuk menentang kemungkaran masyarakat yang meninggalkan solat.

Masyarakat kita masih lagi mencintai dunia, dan masih lagi hidup dalam kejahilan. Marilah bersatu untuk menyuluhi mereka di atas perkara yang disepakati.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...