Khutbah Jumaat

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, February 17, 2007 | | 1 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam Tahun Baru Hijrah...
Rasanya, belum terlewat untuk aku mengucapkan Salam Tahun Baru Islam buat kalian. Moga tahun baru ini, tahun cahaya bagi ummat Islam. Tahun untuk saling mengukuhkan perpaduan atas Iman dan Islam. Bersatu atas perkara yang disepakati, berlapang dada atas perkara yang ranting.

Bunyinya, rasanya agar sukar. Tetapi itulah antara perkara yang perlu diberi perhatian. Suara kesedaran buat ummat perlu bergumandang. Suara perpaduan harus diteruskan agar memberi kesedaran. Kita perlu berusaha, Allah maha mengetahui apa yang terbaik buat ummatnya.

Walaupun kini, ada isu-isu yang bermain di media massa lebih menjerat diri kita agar selalu memutarkan perkara-perkara lama yang lebih bersifatkan dahan dan ranting, tetapi kerja kita, usaha kita kena bersabar dan teruskan memberi kesedaran kepada masyarakat agar suatu hari nanti, mereka mengetahui yang mana perkara dahan dan ranting, yang mana perkara pokok, yang mana perlu berlapang dada, yang mana perlu kita sepakati demi keutuhan ummah kini.

Di ruang maya ini, kali ini aku cuba lontarkan beberapa isu yang terjadi kini. Khabarnya, teks khutbah yang disediakan di negeri Sunnah Indera Kayangan padanya tidak ada lagi Selawat ke atas Nabi SAW. Aku telah melihat 2 contoh teks yang telah disediakan. Memang terbukti tiada Selawat ke atas Nabi. Atau mungkin juga aku tidak perasan. Tapi, isu nya kini telah berleluasa di negeri sana. Para imam yang berkhutbah membaca khutbah yang prihatin, akan berselawat di atas mimbar. Penambahan di dalam teks daripada yang telah disediakan.

Jika ini perkara benar-benar terjadi, soalan aku; sah kah Jumaat di sana? Setahu aku, antara rukun khutbah ialah Selawat ke atas Nabi. Tak dak rukun ni bagaimana yaaa... Atau adakah ini perkara khilaf? Selawat ke atas Nabi itu di dalam khutbah Jumaat adakah bid'ah?

Kelmarin, aku berpeluang mendengar khubah di Negeri Perlis. Jangkaan ku, Tuan Mufti akan berkhutbah di Masjid 'agung', tetapi silap 'sangkaan', beliau telah berkhutbah di Masjid Syed Alwi. Terlepas peluang pula kali ini.

Dan yang lebih malang lagi, aku mengetahui isu Selawat di dalam khutbah ini, selepas Jumaat. Mmm kawan-kawan yang berada di Negeri Perlis nunnn, nanti Jumaaat akan datang cuba pastikan khutbah masjid di tempat anda. Adakah dibaca Selawat ke atas Nabi di dalam khutbah, atau pun tiada. Atau pun, cuba korek-korek teks khutbah yang lepas-lepas. Pastikan benarkah ianya terjadi atau pun tidak...

Apa-apa pun, kali ini, aku selitkan apa kata Imam an Nawawi di dalam kitabnya; kitab majmuk... Moga kalian ada respon atas isu ini...

أما الأحكام ) فقال أصحابنا : فروض الخطبة خمسة , ثلاثة متفق عليها واثنان مختلف فيهما ( أحدها ) : حمد الله - تعالى - ويتعين لفظ الحمد , ولا يقوم معناه مقامه بالاتفاق .

وأقله الحمد لله ( الثاني ) : الصلاة على رسول الله صلى الله عليه وسلم ويتعين لفظ الصلاة , وذكر إمام الحرمين عن كلام بعض الأصحاب ما يوهم أن لفظي الحمد والصلاة لا يتعينان ولم ينقله وجها مجزوما به , والذي قطع به الأصحاب أنهما متعينان ( الثالث ) : الوصية بتقوى الله - تعالى -

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...