Mengapa Parti Islam Kalah?

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Sunday, February 26, 2006 | | 2 Komen »

Bismillahirrahmanirrahim…

Pada 15 Januari 2006 yang lepas, aku terbaca di satu sudut di dalam akhbar Mingguan Malaysia. Di kolum Politik Minggu Ini bertajuk; Shahnon: Kenapa parti Islam kalah.

Aku simpan artikel tersebut dengan niat untuk dimasukan ke dalam blog aku. Tangguh punya tangguh, sehinggalah hari ini aku berkesempatan menaip untuk dimasukan ke dalam blog.

Aku ambil sedikit petikan tersebut.

Bekas ahli Parlimen Pas itu menyentuh sedikit soal politik dalam tulisanya bertajuk Terima Kasih A. Samad Saiddalam ruangannya Pabila Hujan Turun.

Shahnon yang tidak lagi aktif dalam Pas menyingkap kembali sebuah buku yang dihadiahkan oleh rakannya yang juga Sasterawan Negara, A. Samad Said. Buku tersebut bertajuk Mengapa Partai Islam Kalah?, susunan Hamid Basyaib dan Hamid Abidina. Buku itu mengandungi karangan-karangan daripada golongan intelektual – politikus Indonesia, umpamanya Gus Dur, Deliar Noer, Amien Rais, Hamzah Has, Nurcholish Mahjid, Kuntowijoyo, Yusril Ihza Mahendera dan banyak lagi.

Mencabar

Keseluruhannya, buku itu membicarakan mengapakah parti politik Islam di Indonesia yang rakyatnya 90 peratus Muslim kalah dalam pilihan raya yang lalu.

"Saya sedar bahawa A. Samad Said memberikan saya buku itu bagaikan sengaja hendak mengusik saya atau cuba hendak mencabar saya; malah dalam buku itu sengaja mencatat nama saya sebagai "Yang Berhormat", tulis Shahnon.

Disebabkan Shahnon berjanji tidak akan menyentuh perihal politik secara langsung dalam ruangan tersebut beliau menjawab secara ringkas yang disifatkan sebagai sepotong ayat.

Begini jawapannya: "Parti Islam kalah di Indonesia dan juga di sini, kerana tonggak perjuangannya tidak punyai substantif lagi, tidak punyai ketaqwaan dan keimanan sebagai landas perjuangan; malah sebaliknya acap dirongrong oleh kuasa, harta, nama dan dunia. Politik parti Islam sekarang ini bukan sekadar mempersendaguraukan ketaqwaan, malah lebih teruk lagi memperkaskaskan ketaqwaan."

Jadi, apa pandangan kalian?

waAllhua'lam.

[+/-] Selengkapnya...

Ijtihad Sahabat

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Thursday, February 23, 2006 | | 3 Komen »

Bismillahirrahmanirrahim…

Alhamdulillah, setinggi-tinggi pujian dikembalikan pada Allah SWT, dengan izin dan kasih sayangnya diberikan kesempatan untuk beribadah padaNya dengan kenikmatan iman, yang tidak sekali-kali boleh diwarisi kepada anak, mahupun orang yang tersayang. Semoga dengan kenikmatan yang telah dianugerah oleh Allah taala ini, dipertingkatkan nilai syukur di dalam kehidupan seharian.

Tahun sudah masuk 1427 hijriah. Semakin meningkat angka tahun hijriah ini secara automatik menandakan betapa kita semakin hari semakin jauh dengan kurun junjungan besar Nabi Muhammad Sallahu'alaihiwasalam. Semakin jauh kita dengan Nabi, maka bermakna dunia kita semakin hampir berlakunya kiamat yang telah dijanjikan Allah SWT. Akhir zaman ini, berlakunya banyak kepincangan dalam dunia Islam, dek kerana sikap kita yang semakin hari semakin dibuai mimpi kenikmatan dunia yang dah semakin 'nyanyuk'.

Perkara-perkara khilaf di kalangan ijtihad ulama silam semakin galak digembar-gemburkan. Semakin rancak dipertikaikan dengan tanpa disedari menjadi salah satu penyebab lemahnya perpaduan di kalangan ummat Nabi Sallahua'alaihiwasalam. Ada sesetengah hamba Allah semakin seronok dengan tipu daya ini, beranggapan inilah perjuangan paling aula, melupakan perkara yang disepakati, beranggapan remeh untuk bersatu padu menentang kemaraan kuffar laknatullah.

Tutor saya pernah berkata di dalam satu interaksi kumpulan. Katanya "mereka ini (bukan Islam) tidur lain-lain bantal. Tapi bermimpikan perkara yang sama." Seperti di sebut di dalam al Quran, kaum kuffar akan bersatu untuk menentang Islam. Tapi sayangnya, segelintir dari kita masih lagi enak tidur bermimpikan perkara khilaf untuk dijadikan modal tulisan serta bahan perbincangan seharian kehidupan.

Mari kita renung serta berfikir bertanya, wujudkah perselisihan di kalangan para sahabat dalam memahami kalam Rasulullah Sallahua'alaihiwasalam? Jawapanya, ada. Di kalangan sahabat, yang hidup berdepan dengan Nabi sendiri berlaku perselisihan di kalangan mereka dan berlaku ijtihad para sahabat seperti mana disebut dan difahami di dalam sebuah hadith yang telah diriwayatkan oleh Imam Bukhari:

لا يصلي أحدكم إلا في بني قريضة

Maksudnya: Jangan bersembahyang seorang kamu melainkan di Bani Quraizah.

Sebahagian sahabat memahamkan perkataan itu menurut hakikat larangannya lalu menta'khirkan sembahyang 'Asar itu selepas Maghrib. Dan ada sebahagian yang lain tidak memahamkan demikian, mereka memahamkan bahawa yang dimaksudkan Nabi bercepat-cepat pergi ke Bani Quraizah. Kerana itu mereka mengerjakan sembahyang 'Asar pada waktunya, sebelum tiba ke Bani Quraizah.

Kedua-dua perbuatan sahabat yang berlainan oleh berlainan ijtihad sampai kepada Nabi beritanya, dan Nabi tinggal berdiam diri tidak membantah apa-apa.

Kawan-kawan, dari hadith di atas, kita fahami bahawa, perkara khilaf ini berlaku sejak 1400 tahun dahulu lagi. Sejak para sahabat masih lagi hidup bersama-sama ngan Nabi.

Para sahabat semestinya berkemampuan berijtihad, begitu juga dengan imam-imam mazhab yang empat. Berbeza jauh dengan kita, dan semestinya kita berkewajipan untuk mengikut ijtihad ulama tersebut, bukan bercampur-aduk ijtihad 4 mazhab tersebut, bahkan sepertimana di ketahui, kita memilih mazhab as Syafie sebagai pegangan penyelesaian persoalan ibadah seharian kita.

Oleh yang sedemikian, sedarlah wahai kalian, tinggalkan mimpi indah seorang diri yang tersenyum dikala lena dengan bermimpikan perkara khilaf, tinggkatkan ribat kesatuan akidah untuk menghadapi musuh-musuh Islam yang sedang bersatu padu mengumpul kekuatan menyerang ummat Islam. Sedarlah, tanpa disedari dek kerana mimpi, kalian adalah ejen-ejen membantu musuh Allah untuk melemahkan kesatuan Ummat Nabi Sallahua'alaihiwasalam.

Tingkatkan ribat kesatuan akidah, menentang musuh Allah.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

waAllhua'lam.

[+/-] Selengkapnya...