Boikot 1

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, February 06, 2009 | , , | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Jihad Ekonomi; Kefardhuan Syara' Dan Tuntutan Iman.
Oleh Prof. Dr. Husain Husain Shehata; Profesor Perakauanan di Fakuliti Perniagaan Universiti al Azhar, Keharah.

Buku ini membincangkan makna jihad ekonomi, dalil-dalil syara' tentang kefardhuannya, di samping membincangkan asas-asas material dan keimanan yang menjamin kejayaan serta kesinambungannya. Ia juga memperlihatkan beberapa contoh sikap lepas tangan pemimpin Bangsa Arab dan Umat Islam daripada memainkan peranan mereka dalam pemboikotan ekonomi. Begitu juga, ia menerangkan tentang peranan individu, persatuan-persatuan kebajikan dan masyarakat, kesatuan-kesatuan sekerja, juga rakyat seluruhnya dalam merancakkan jihad ekonomi ini, kerana dia dikira sebagai Fardhu Ain. Isu Palestin yang merupakan isu setiap muslim juga dibincangkan dalam buku ini.

Buku ini telah berjaya menjawab beberapa persoalan yang biasa dibangkitkan antaranya:

  • Apakah asas-asas kejayaan jihad ekonomi?
  • Apakah cara-cara yang terbaik untuk melaksanakan jihad ekonomi?
  • Adakah jihad ekonomi benar-benar telah mendatangkan kerugian kepada Amerika dan Israel?
  • Bagaimanakah caranya untuk menyangkal hujah golongan yang berlepas tangan dan menghalang pelaksanaan jihad ekonomi yang berkata bahawa jihad ekonomi akan menyebabkan pengangguran dan kerugian kepada Umat Islam, disamping ia berlawanan dengan globalisasi dan bercanggah dengan perjanjian damai?
  • Apakah yang dituntut daripada individu, keluarga, masyarakat dan kerajaan untuk mengaktifkan jihad ekonomi?
  • Bagaikanakah mungkin jihad ekonomi mampu berjalan dengan terarah, terancang dan bersistem, untuk menjamin kesinambungannya?

Secara asasnya, dalam penyediaan kitab ini, kami telah menggunakan feqh jihad sepertimana yang terdapat dalam kitab-kitab ulama salaf dan khalaf, juga berdasarkan fatwa-fatwa cendiakawan dan pendakwah Islam berkaitan jihad secara umum dan jihad ekonomi secara lebih khusus.

Sila baca:

Boikot: Perlu praktikal

KUALA LUMPUR 17 Jan. – Rakyat Malaysia diminta lebih praktikal dalam memboikot barangan buatan Amerika Syarikat (AS) kerana tindakan itu dikhuatiri boleh menyebabkan negara bankrap pada masa depan.

Ketua Pengarah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA), Datuk Jalilah Baba berkata, meskipun tindakan itu bertujuan memprotes situasi yang berlaku di Genting Gaza namun ia boleh mendatangkan musibah kepada negara sekiranya kuasa besar itu membuat perkara yang sama kepada Malaysia.


Boikot lemahkan ekonomi

Rakyat Malaysia tidak agresif boikot produk AS, Israel?


Dr. Mahathir minta umat Islam boikot dolar AS

BOYCOTT

WaAllahua'lam

0 Komen