Imam Hassan al Banna Dan Tareqat

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Tuesday, May 22, 2007 | , | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Hari-hari Di Damanhur.

Kehidupan saya di Damanhur adalah dalam kehidupan beribadat dan amalan sufi (tasawwuf). Kehidupan manusia terbahagi kepada beberapa peringkat (tahap). Salah satu peringkat itu ialah zaman selepas pemberontak Mesir iaitu dari tahun 1920 sehingga 1923 M. Saya berumur tidak lebih dari 14 tahun ketika itu. Ia merupakan tahap kehidupan di mana saya tenggelam dalam ibadat dan amalan sufi. Namun begitu hal ini tidak menyekat saya dari terlihat dalam kegiatan yang menyentuh kepentingan negara.

Apabila saya tiba di Damanhur, saya terpengaruh dengan Tariqat Sufi Hasafiah. Kubur pengasasnya, iaitu Syed Hasnain Al-Hasafi berada di Damanhur. Ketua kami di situ adalah Haji Hilmi Sulaiman, seorang yang bertaqwa dan wara’. Kerana itulah di antara saya dan beliau ada satu hubungan rohani yang khas. Sahabat Haji Hilmi ialah Syeikh Hasan Khiz Bik, seorang guru di Damanhur. Syeikh Hasan mengadakan majlis-majlis ilmu agama di rumahnya. Beliau memberi kuliah mengenai kitab Ihya’ Imam Ghazali di masjid Al-Jaisy sebelum solat subuh, dalam bulan Ramadhan. Haji Hilmi selalu membawa saya ke majlis-majlis tersebut. Saya mendapati diri saya seorang yang kerdil dibandingkan dengan mereka yang hadir di majlis itu kerana mereka terdiri daripada alim ulamak.

Bersambung... Detik-detik Hidupku; as Syahid Hassan al Banna.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Tawassul

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, May 19, 2007 | | 2 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Sudah acap kali rasanya dibahaskan persoalan tawassul. Sejak zaman kehidupan Baginda, para sahabat, tabi'in seterusnya hingga zaman kini. Sayangnya, hanya kerana persoalan tawassul, sering berlaku pertelagahan sehingga mengganggu gugat keutuhan dan perpaduan ummah.

Aku tidaklah bermaksud untuk ikut sama bertelagah persoalan yang sama. Orang utara kata, 'pi mai pi mai tang tu juga'. Apa jua perselisihan antara Salafi palsu Wahabi dan ASWJ, tidak akan ketemui titik noktahnya kerana persoalan furu', persoalan ijtihad merupakan persoalan yang sudah tentunya punya perbezaan pendapat. Tunggulah, tunggulah kedatangan Imam Mahdi di akhir usia dunia ini, permulaan kebangkitan Islam yang hakiki memimpin ummah, menyatukan dan menunjukkan jalan yang benar untuk diikuti.

Biarlah apa yang bakal ku coretkan di sini, merupakan catatan ilmiah untuk khazanah peribadi. Menghimpunkan kalam ulama, buat tatapan diri ini yang lemah. Dijadikan juga buat tatapan kalian bagi memudahkan kalian untuk beramal. Kemungkinan, ada di antara kita, yang mahukan sumber-sumber amalan tersebut, membuahkan keyakinan untuk terus beramal.

Kita perlu juga, berikhtiar sedaya upaya untuk terus mencari ilmu, menambahkan pengetahuan dalam diri kita. Apakah hujah dan sandaran kita dalam beramal. Dengan harapan, amalan kita lebih kukuh keyakinan untuk beramal. Bak kata pepatah, amal tanpa ilmu ni, sia-sia jadinya...

Ku mulakan dengan sebuah hadis Nabi SAW yang diriwayatkan oleh Imam at Turmuzi di dalam sunanya, pada bab الدعوات عن رسول الله. Telah bersabda Nabi Muhammad SAW:

‏حدثنا ‏ ‏محمود بن غيلان ‏ ‏حدثنا ‏ ‏عثمان بن عمر ‏ ‏حدثنا ‏ ‏شعبة ‏ ‏عن ‏ ‏أبي جعفر ‏ ‏عن ‏ ‏عمارة بن خزيمة بن ثابت ‏ ‏عن ‏ ‏عثمان بن حنيف ‏
‏أن رجلا ‏ ‏ضرير البصر ‏ ‏أتى النبي ‏ ‏صلى الله عليه وسلم ‏ ‏فقال ادع الله أن يعافيني قال ‏ ‏إن شئت دعوت وإن شئت صبرت فهو خير لك قال ‏ ‏فادعه قال فأمره أن يتوضأ فيحسن وضوءه ويدعو بهذا الدعاء اللهم إني أسألك وأتوجه إليك بنبيك ‏ ‏محمد ‏ ‏نبي الرحمة ‏ ‏إني ‏ ‏توجهت بك ‏ ‏إلى ربي في حاجتي هذه ‏ ‏لتقضى ‏ ‏لي اللهم ‏ ‏فشفعه ‏ ‏في ‏
‏قال ‏ ‏أبو عيسى ‏ ‏هذا ‏ ‏حديث حسن صحيح غريب ‏ ‏لا نعرفه إلا من هذا الوجه من حديث ‏ ‏أبي جعفر وهو الخطمي ‏ ‏وعثمان بن حنيف ‏ ‏هو أخو ‏ ‏سهل بن حنيف

Maksudnya: Daripada Uthman Bin Hunaif RA, bahawa seorang yang buta datang bertemu dengan Baginda SAW katanya: ’Dokanlah kepada Allah supaya membuang [penderitaan] saya ini. Nabi SAW bersabda: ‘Kalau engkau mahu saya akan berdoa, dan kalau engkau mahu engkau boleh bersabar, itu lebih baik lagi [daripada memohon supaya engkau celik]. Kemudian Baginda berdoa untuk orang itu dan menyuruhnya [juga] ia mengambil wudhu’ dengan baik dan membaca doa ini ’Wahai Tuhan, hamba bermohon, menumpukan diri hamba kepada Engkau melalui nabi Engkau Muhammad, Nabi Pembawa Rahmat. Wahai Muhammad, hamba meminta kepada Tuhan, dengan menyebut tuanhamba, dalam keperluan hamba yang sangat, wahai Tuhan, terimalah syafaatnya untuk hamba ini.’

Hadis ini juga telah dikeluarkan oleh Imam an Nawawi di dalam kitab al Azkaarnya, pada bab أذكارِ صَلاةِ الحَاجة:

وروينا في كتاب الترمذي وابن ماجه، عن عثمان بن حُنَيْف رضي اللّه عنه،
أن رجلاً ضريرَ البصر أتى النبيّ صلى اللّه عليه وسلم فقال: ادعُ اللَّهَ تعالى أن يعافيني، قال: "إنْ شِئْتَ دَعَوْتُ، وَإِنْ شِئْتَ صَبرْتَ فَهُوَ خَيْرٌ لَكَ" قال: فادعُه، فأمره أن يتوضأَ فيُحسنَ وضوءَه ويدعوَ بهذا الدعاء: "اللَّهُمَّ إني أسألُكَ وأتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ نَبِيّ الرَّحْمَةِ صلى اللّه عليه وسلم، يا مُحَمَّدُ! إني تَوَجَّهْتُ بكَ إلى رَبّي في حاجَتِي هَذِهِ لِتُقْضَى لي، اللَّهُمَّ فَشَفِّعْهُ فيّ" قال الترمذي: حديث حسن صحيح.
(469) الترمذي (479) ، وابن ماجه (1384) ، والحاكم 1/320، وهو حديث ضعيف، انظر الفتوحات 4/298ـ299.
(470) الترمذي (3573) ، وابن ماجه (1385) ، والحاكم 1/313، وقال: هذا حديث صحيح على شرط الشيخين ولم يخرِّجاه، ووافقه الذهبي.

Tawassul selepas kewafatan Baginda.

Telah di sebut oleh Imam Ibnu Hajar dalam Fathul Bari pada bab باب سُؤَالِ النَّاسِ الْإِمَامَ الِاسْتِسْقَاءَ إِذَا قَحَطُوا:

وروى ابن أبي شيبة بإسناد صحيح من رواية أبي صالح السمان عن مالك الداري - وكان خازن عمر - قال " أصاب الناس قحط في زمن عمر فجاء رجل إلى قبر النبي صلى الله عليه وسلم صلى الله عليه وسلم فقال: يا رسول الله استسق لأمتك فإنهم قد هلكوا، فأتى الرجل في المنام فقيل له: ائت عمر " الحديث.
وقد روى سيف في الفتوح أن الذي رأى المنام المذكور هو بلال بن الحارث المزني أحد الصحابة، وظهر بهذا كله مناسبة الترجمة لأصل هذه القصة أيضا والله الموفق.

Telah diriwayatkan oleh Imam Ibnu Syaibah dengan sanad yang sohih daripada Abi Soleh al Saman, daripada Malik ad Dar yang merupakan penjaga perbendaharaan Umar, yang menceritakan:

“Telah berlaku kemarau yang teruk pada zaman Umar RA, lalu seorang lelaki pergi ke kubur Nabi SAW, lalu ia berkata; ‘Wahai Rasulullah! Mohonlah hujan (dari Tuhanmu) untuk umatmu kerana sesungguhnya mereka telah mengalami kemusnahan (kerana kemarau)’. Pada malamnya, lelaki itu bermimpi Rasulullah datang kepadanya dan berkata; “Pergilah kepada Umar, sampaikan salamku kepadanya dan khabarkan kepadanya bahawa mereka akan dikurniakan hujan (oleh Allah)”.

Menurut Imam Ibnu Hajar, lelaki tersebut bernama Bilal bin al Harith al Muzani dan beliau merupakan seorang sahabat.

Telah diriwayatkan juga sebuah hadis yang boleh dijadikan sandaran untuk bertawassul selepas kewafatan Baginda, iaitu di dalam kitab Mu'jam At Tabrani Kabir pada bab عثمان بن حنيف الأنصاري, ما أسند عثمان بن حنيف:

حدثنا طاهر بن عيسى بن قيرس المصري المقرىء ثنا أصبغ بن الفرج ثنا بن وهب عن أبي سعيد المكي عن روح بن القاسم عن أبي جعفر الخطمي المدني عن أبي أمامة بن سهل بن حنيف عن عمه عثمان بن حنيف أن رجل كان يختلف إلى عثمان بن عفان رضي الله تعالى عنه في حاجة له فكان عثمان لا يلتفت إليه ولا ينظر في حاجته فلقي بن حنيف فشكى ذلك إليه فقال له عثمان بن حنيف ائت الميضأة فتوضأ ثم ائت المسجد فصلى فيه ركعتين ثم قل اللهم اني أسألك وأتوجه إليك بنبينا محمد صلى الله عليه وسلم نبي الرحمة يا محمد إني أتوجه بك إلى ربي فتقضي لي حاجتي وتذكر حاجتك ورح حتى أروح معك فانطلق الرجل فصنع ما قال له ثم أتى باب عثمان بن عفان رضي الله تعالى عنه فجاء البواب حتى أخذ بيده فأدخله على عثمان بن عفان رضي الله تعالى عنه فأجلسه معه على الطنفسة فقال حاجتك فذكر حاجته وقضاها له ثم قال له ما ذكرت حاجتك حتى كان الساعة وقال ما كانت لك من حاجة فأذكرها ثم إن الرجل خرج من عنده فلقي عثمان بن حنيف فقال له جزاك الله خيرا ما كان ينظر في حاجتي ولا يلتفت إلي حتى كلمته في فقال عثمان بن حنيف والله ما كلمته ولكني شهدت رسول الله صلى الله عليه وسلم وأتاه ضرير فشكى إليه ذهاب بصره فقال له النبي صلى الله عليه وسلم فتصبر فقال يا رسول الله ليس لي قائد وقد شق علي فقال النبي صلى الله عليه وسلم ائت الميضأة فتوضأ ثم صل ركعتين ثم أدع بهذه الدعوات قال بن حنيف فو الله ما تفرقنا وطال بنا الحديث حتى دخل علينا الرجل كأنه لم يكن به ضر قط

Bahawa ada seorang lelaki yang bertemu dengan Uthman bin ’Affan RA berkenaan dengan sesuatu hajatnya; tetapi khalifah itu tidak menyelesaikan hal itu dengan segera. Lelaki itu menyebut kepada Uthman bin Hunaif yang memberi nasihat kepadanya: ’Pergilah mengambil wudhu’. Kemudian pergi ke masjid dan berdoa begini: ’wahai Tuhan, hamba meminta Engkau dan menumpukan diriku kepadamu dengan menyebut NabiMu Muhammad, Nabi Pembawa Rahmat, Wahai Muhammad, hamba menumpukan diri hamba kepada Tuhan dengan menyebut engkau, supaya Ia tunaikan hajat hamba’.Kemudian sebutkan hajat engkau. Kemudian ia pergi ke pintu kediaman Uthman bin Affan. Kemudian penjaga pintu datang kepadanya, memegang tangannya, lalu membawanya ke hadapan Uthman, dan menyuruhnya duduk dengannya. Uthman berkata: ’Beritahu kepada ku apa keperluan anda’, lalu ia menyebut hajatnya dan hajatnya ditunaikan. Kemudian khalifah berkata kepadanya:’ Apa-apa hajat anda, sebutkan kepada saya’. Bila lelaki itu keluar dari situ ia bertemu dengan ’Uthman bin Hunaif , katanya: ’Mudah-mudahan Allah memberi ganjaran kebaikan kepada anda kerana beliau tidak akan melihat kepada hajat saya sehingga tuan berbicara kepadanya untuk saya.’ Tetapi ibn Hunaif berkata: ’Demi Allah, saya tidak bercakap dengan baginda, tetapi saya melihat Rasulullah SAW bila orang buta datang bertemu dengannya dan merayu berkenaan dengan matanya yang tidak boleh melihat’.

Berkenaan hadis di atas, telah berkata al Imam Abdullah al Ghumari di dalam kitabnya (إتحاف الأذكياء):

بعد أن ذكر رواية الطبراني والبيهقي لهذه القصة: وهذه القصة صحيحة صححها الطبراني ونقل تصحيحه الحافظ المنذري في الترغيب والحافظ الهيثمي في مجمع الزوائد وأقرّاه عليه

Ikhwah... Rasanya, cukuplah setakat ini aku kumpulkan beberapa hadis Baginda SAW buat pedoman amalan kita. Usah diragui akan kebenaran yang jelas nyata. Abaikan golongan-golongan fitnah akhir zaman, yang selalu menggugat keutuhan dan perpaduaan ummat Baginda. Abaikan mereka. Mereka ibarat radio lama yang selalu memainkan lagu-lagu lama agar ummah leka dengan persoalan dan isu yang sudah sekian lamanya dibincangkan oleh pada ilmuan Islam.

Baca Lagi: Kisah al 'utbi

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Antara Murtad Dan Pengsan

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, May 18, 2007 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Kita dikejutkan laporan akhbar Harakahdaily yang melaporkan bahawa terdapat kes pelajar IPT telah mengaku murtad. Apa yang sangat dikesali, pihak pemerintah yang mengaku Islam hanya menganggap isu tersebut sebagai kes terpencil. Sedangkan, soal murtad bukanlah soal picisan, tetapi melibatkan soal hukum yang termaktub di dalam al Quran yang telah menjadi kewajipan pemerintah untuk memeranginya.

Berbeza dengan tindakan kerajaan terhadap laporan yang dihebahkan melalui blog mengatakan Pak Lah telah pengsan ketika menghadiri satu majlis di Perak. Seperti yang dilaporkan, pengendali blog boleh dikenakan tindakan tegas termasuk di bawah Akta Hasutan sekiranya laporan itu mempunyai unsur fitnah.

Aduhaiiii... Inilah yang berlaku di tanah airku... Murtad dilaporkan dianggap isu picisan, tapi melaporkan Pak Lah pengsan perlu diambil tindakan tegas. Mungkin kaedahnya; murtad isu picisan, pengsan isu besaran yang perlu diambil tindakan tegas.

Sedang masyarakat menghadapi krisis meruntuhan moral dikalangan muda mudi, menghadapi krisis murtad yang berlaku, masih lagi ada diantara kita yang seronok dok kondem Selawat Syifa'. Tak tau isu yang mana perlu diberi perhatian, yang mana perlu dihormati kerana perkara yang cabang.

Mai kita pakat-pajat Selawat Syifa', moga menjadi ubat yang mujarab menyembuhkan penyakit batin kita seterusnya penyakit masyarakat kini yang semakin parah.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Selawat Syifa'

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, May 18, 2007 | | 6 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Selalunya, bila di sebut jangan, yang tu juga selalunya orang buat. Jangan buang sampah merata-rata, tapi sampah juga yang merata-rata ada. Bila disebut jangan bising, bising juga yang berkenan nak dibuatnya...



Terima kasih buat Tuan Mufti Wahabi Salafi Perlis yang telah mengutarakan isu kesalahan Selawat Syifa' (Kesalahan Selawat Syifa', Suara al-Sunnah, Buletin Jabatan Mufti Negeri Perlis, Bil. 1 April 2007); isu yang dibangkitkan olehnya, amat membuka hati aku untuk terus beramal dengan Selawat Syifa'. Jika sebelum-sebelum ini, tak terlintas di hati untuk mengorek rahsia Selawat Syifa', tapi dengan isu yang telah ditimbulkan oleh beliau, maka tak semena-mena untuk aku terus mengorek rahsia berkenaan Selawat Syifa' ini.

Jika dulu, masa alam sekolah menengah, selepas Solat Maghrib, kami akan beramai-ramai mengalunkan beberapa jenis Selawat. Antara yang selalu kami alunkan ialah Selawat Syifa' ini. Allahumma Salli'ala Saidina Muhammad, Tibbil Quluubi wadawaaiha... Adussss Teringat kembali kenangan dulu.... KBSM katakan... Hehe

Terima kasih sekali lagi kepada Jabatan Mufti Perlis, membuka ruang untuk aku mengigat kembali untuk beramal dengan Selawat Syifa'. Untuk terus mencari bahan maklumat berkenaan selawat tersebut. Biarlah dikondem di ahkam. Biasalah... Tajdid yang telah lapok, selalu memainkan rentak lagu yang sama.

Mai kita pakat-pakat beramal dengan Selawat Syifa'. Lagi depa dok kondem, lagi tu kita pakat beramal. Yang dulunya ada di antara kita yang tak pernah amik tahu, sekarang ni, mungkin dah ada yang ter'amik' tahu. Dah ter'amik' tau, maka jangan segan-segan untuk beramal. InsyaAllah dengan izin dan kuasa Allah, ada manfaatnya kecuali meraka-mereka yang telah di'buta'kan mata hatinya.

Allah Maha Kaya, Allah Maha Berkuasa. Kian lama, akan sirna kepalsuan manusia yang bertopengkan salafi palsu, akan sirna mereka-mereka yang selalu merosakkan perpaduan ummah. Untuk semua ini mengambil masa, yang pastinya janji Allah pasti benar.

Bacaan lain: Selawat Syifa'; Penjelasan TG Haron Din.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Genarasi Kini...

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Tuesday, May 08, 2007 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Dalam sebuah kelas tahun 3, ada seramai 35 orang murid. Aku bertanya; soalan pertama: Siapa yang solat Subuh pagi tadi? Soalan kedua: Siapa yang tahu bersolat? Dan soalan ketiga: Siapa yang solat Maghrib kelmarin? Jawapannya...

Pertama, hanya 2 dari 35 orang murid sahaja yang solat Subuh pagi tadi. Keduanya, hanya 3 dari 35 orang sahaja yang tahu solat dan ketiganya hanya 5 dari 35 orang sahaja yang solat Maghrib kelmarin.

Bagaimana bilangan solat Maghrib boleh menjadi 5, padahal yang tahu solat hanyalah 3 sahaja? Ini kerana, selebihnya bersolat menjadi makmum mengikut ayahnya bersolat.

Inilah senario yang berlaku di kalangan anak-anak Islam kita. Kelalaian kita. menghasilkan natijah yang sebegini. Ada di antara kita lebih mengutamakan perkara furu' dari membincangkan perkara pokok. Mengutamakan soal doa qunut, gerakan jari semasa tahiyat, baca doa beramai-ramai selepas solat, azan Jumaat dan sebagainya. Tapi melupakan soal pokok iaitu mengajak masyarakat mengerjakan solat, mentarbiyah generasi muda untuk mendirikan solat.

Ayuh! Mari sama-sama fikirkan masa depan generasi muda. Generasi sekarang penentu hala tuju sebuah negara pada masa mendatang. Selamatkan mereka, agar mereka mengerti mendaulatkan al Quran dan as Sunnah di tanah air mereka.

Allah berfirman:

Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang berdoa Dengan berkata: “Wahai Tuhan kami, berilah Kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara Yang menyukakan hati melihatnya (penyejuk mata hati), dan Jadikanlah Kami Imam ikutan bagi orang-orang Yang bertaqwa.” (Surah Al Furqan, ayat 74)

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

Tahniah

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Sunday, May 06, 2007 | | 1 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

"Ya Allah, Engkau mengetahui bahwa hati-hati kami ini telah berkumpul di tempat ini karena mengasihi-MU; bertemu untuk memenuhi perintah-Mu; bersatu untuk memikul beban da'wah-Mu. Hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariat-Mu. Maka eratkanlah ya Allah atas ikatannya, dan kekalkanlah kemesraan di antara hati-hati ini. Tunjukkan kepada hati-hati ini akan jalan-Mu yang haq. Penuhkan hati ini dengan cahaya Rabbani-Mu yang tidak kunjung padam. Lapangkan hati ini dengan limpahan iman dan keindahan tawakkal kepada-Mu. Hidupkan hati ini dengan ma'rifat tentang-Mu. Dan jika Engkau mentakdirkan mati, maka matikanlah pemilik hati-hati ini sebagai para syuhada dalam perjuangan agama-MU. Engkaulah sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong."

Tahniah... Tahniah aku ucapkan kepada sahabat yang ku kenali, sahabat yang pernah mengikuti rentak tari perjuangan alam sekolah menengah. Moga-moga dengan amanah yang terpikul di bahu mu sebagai Naib Ketua Pemuda PAS Perlis merancakkan lagi corak dan langkah perjuangan sehingga titisan darah yang terakhir.

Pimpinan Sesi 2007-2009. Dari kiri Ustaz Ya'akub (Ketua), Ustaz Adnan (Timbalan Ketua), Pak Sheikh Ustaz Yussaine (Naib Ketua). Eratkan ukhuwwah, langkah seiring bersama mengajak masyarakat yang kini tenat di buai mimpi-mimpi indah keduniaan yang sementara. Leka disuap hiburan-hiburan yang melalaikan sehingga melupakan matlamat asal Allah jadikan manusia dan jin hanyalah untuk beribadah kepadaNya. Lebih parah lagi, negeri yang kecil di utara semenangjung ini, di asak Wahabi dengan perkara-perkara khilafiah, yang sudah semestinya merugikan ummah.

Selamat kembali ke Bumi Anbiya' kepada akhi Nabil Ahmad kelmarin (Sabtu) yang bertolak bersama Pak Lang, moga urusan kalian dipermudahkan Allah. InsyaAllah, nanti apabila pulang kelak, akan membawa perubahan di negeri sendiri.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

'Template' Baru

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Saturday, May 05, 2007 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Setelah hampir 2 tahun menggunakan 'template' yang lama, kini weblog aku berwajah baru. Beberapa hari mencari 'template', akhirnya aku memilih "hobbit" sebagai 'template' weblog aku yang baru.







Jika di lihat 'design' yang lama, aku melakukan 2 perubahan. Pertamanya, gambar pen di kiri 'header'. Pen yang sedia ada, seolah-olah punyai lambang salib. Tidak sesuai rasanya aku gunakan gambar tersebut. Boleh mendatangkan fitnah. Mungkin itu caranya untuk 'mereka-mereka' mendiayahkan agama mereka secara halus.

Dan yang keduanya, gambar 'oreng kenit' di sebelah 'blog description'. Ianya mungkin menunjukkan karakter yang tidak baik. Oleh yang sedemikian, aku menukar gambar tersebut dengan gambar 'nature'.

WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...

'Read More!'

Catatan Oleh: .::.anNaQshY.::. | Friday, May 04, 2007 | | 0 Komen »

بسم الله الرحمن الرحيم

Aku ingin berkongsi pengetahuan dengan kalian bagaimana mengaktifkan fungsi 'read more' pada setiap artikel dalam weblog kalian. Ianya bertujuan untuk memaparkan hanya sedikit mukaddimah artikel, kemudian menyembunyikan teks artikel yang selebihnya. Pengunjung akan klik pada 'read more' untuk membaca sambungan artikel.

Pertamanya, klik 'layout', kemudian klik 'edit HTML', di situ akan dipaparkan 'edit template'. Pada bahagian 'backup / restore template', ianya untuk meng'backup' web kalian, sekiranya berlaku kesilapan di ruang 'edit HTML'.

Salin kod di bawah:

‎<style>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
.readmore {display:inline;}
<b:else/>
.readmore {display:none;}
</b:if>
</style>


Letakkan kod di atas pada ruang sebelum 'closeing head tag'.


Kemudian, salin kod ini:

‎<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<a expr:href='data:post.url'>Read more!</a>
</b:if>


Letakkan kod di atas selepas 'data:post.body'.


Kemudian, klik tab 'setting', klik 'formatting' dan isikan pada bahagian 'post template' dengan kod ini:

‎This an example post I want to split. Imagine it's really long.
<span class='readmore'>This is the rest of my post. Blah blah and blah</span>




WaAllahua'lam

[+/-] Selengkapnya...